News

August 15, 2018

Airport Park & Pavilion Featured in “Airport World”

Thanks to "Airport World" for featuring our Gerald R Ford International Airport park & pavilion project! Gerald R Ford International Airport's renovated 'viewing park' where people can come and watch aircraft landing and taking off has quickly become one of the most popular attractions in the county.

Gerald R Ford International Airport's renovated 'viewing park' where people can come and watch aircraft landing and taking off has quickly become one of the most popular attractions in the county.

Indeed, the Mathison I Mathison Architects (MMA) designed park is already a magnet for aviation enthusiats, families and photographers either living in or visiting the Michigan city of Grand Rapids.

Prior to the renovation, there was only a parking lot, picnic tables and a grassy strip.


July 1, 2018

Gun Lake Residence: Design Insights

The Gun Lake house is situated on a narrow peninsula that offers extraordinary views of the lake in multiple directions.  The land is neatly populated with century-old homes that quietly take advantage of this uncommon setting.  A primary goal of our client was a desire to reconstitute the relationship of their house to its surroundings, while remaining sensitive to the communal context of the architecture.

The design seed of the new project was simply to rotate the footprint of the existing house 90 degrees, so that the broad side of the home would open to the broad view of the lake. The two principal roof forms of the new house reciprocate the setting -- the upper gabled form upholds the tradition of the neighborhood and governs its vernacular clarity, while the lower roof mimics the extension of the landscape and invites improvisational use.

At 2200 finished square feet, the conditioned envelope is compact. And like the exterior, the interior form responds directly to its use. The upper floor is a monastic repetition of sleeping cells and bathrooms with unique directional views, combined with a grand central stair and master bedroom at each corner that capture myriad views of water, over the trees, in all directions.

June 20, 2018

AIA of Michigan Awards Airport Park & Pavilion

The viewing park and pavilion at Gerald R. Ford International Airport is the latest recipient of a statewide architecture design award. The architect of the park and pavilion, Mathison | Mathison Architects (MMA), from Grand Rapids, received the recognition.

The American Institute of Architects – Michigan awards Mathison | Mathison Architects (MMA), from Grand Rapids, received the recognition.

MMA received the “Small Budget Award” from the Michigan Chapter of the American Institute of Architects (AIA). The award, according to AIA, is given “in recognition of design excellence within the constraints of a small budget (under $2 million), scale, and size”. The design award jury commented: “This simple and expressive pavilion provides a serene viewing platform beneath a soaring dynamic form.”

This community-focused project was funded by both the Cascade Community Foundation and the Gerald R. Ford International Airport, and it included the addition of a shelter with restrooms and a gathering plaza, a…

June 1, 2018

Boston Common Magazine Features Berkshire Residence

Thanks to Boston Common Magazine and writer, Marni Katz for featuring our Berkshire Residence in their May 2018 print edition.

Cabin Fever

How to design a dreamy Berkshires getaway with luxury decor, sweeping views and, above all, coziness.

For five years, a particularly nature-loving Boston family escaped to a one-room cabin in the Housatonic River Valley in Great Barrington. That’s right, one room. Designed by Cambridge architect Maryann Thompson, it was a cozy cabin, resting on a slice of the mountainside and overlooking the valley. Still, it was time for a change. The family wanted to live larger. The goal was to replicate the design and feel of their beloved cabin, but to triple the size. Enter Evan Mathison of Mathison | Mathison Architects, who had assisted Thompson on the cabin and who employed a similar approach for the new, 5,600-square-foot low-slung home. Inspired by the stunning Berkshires landscape, the property follows the contours of the ridgeline; captures spectacular light and views; incorporates a warm materials palette; and blurs the line between indoors and out. Upon entering, visitors…

May 2, 2018

Miller Physical Education Building: Design Insights

The Miller Physical Education Building is the newest building on Kellogg Community College’s (KCC) main campus, replacing the former Miller Memorial Gymnasium, constructed in 1966, in approximately the same footprint as the original building.

It is designed as the home of KCC’s acclaimed competition athletic teams, KCC physical education classes, student and staff recreation facilities, academic classrooms and training spaces for multiple KCC programs, staff offices, community education spaces, and support area.

The building is organized by function and space volume, with the largest volume being the primary multipurpose gymnasium space, which anchors the building and makes a strong presence along North Avenue.  The lower roof areas are organized to screen the rooftop mechanical equipment from the main entrance and North Avenue.

The new public entrance proudly announces the building with a broad pedestrian concourse that also  intersects the Battle Creek Linear Park that passes in front of the building across the KCC campus.

April 2, 2018

Hawksview House: Design Insights

From a steep, south facing slope in Upstate New York, Hawksview is built on the same footprint as the previous house for this multigenerational family.  It is designed to capture dramatic views of the Hudson Valley and the Catskill Mountains through the design of a raised, cantilevered living area, rotated 45 degrees to the foundation.  The primary building form of the new living level is simple - a single sloping shed roof with expressed wood ceilings and soffits throughout.

The cantilevered form gives the feeling of floating over the landscape, as it simultaneously protects guests from the elements at the new outdoor patio space below.  The entry sequence begins behind the house, on the uphill side, and leads through a balanced landscape to conclude with a spectacular view through a full-height wall of glass overlooking the Catskills.

This project is designed for a multi-generational family who invites visitors to enjoy the property year-round. Utilizing a democratic set of values, there are 5 equal-size bedrooms and shared bathrooms…