Silver Lake East

Rockford, Michigan
2017
5,300 sq ft

New construction of a single-family residence

Rockford, Michigan
2017
5,300 sq ft

New construction of a single-family residence

This active family aspired to a main level living space that felt connected to the lake. Located on a beautiful wooded lot that slopes down to broad sunset views over the lake, this home takes full advantage of its elevated position by pushing and pulling the lakeside elevation to maximize the outdoor living experience on both levels.

The multi-layered sequence of spaces is explored through a carefully curated material palette- cut limestone, brick, polished concrete, western red cedar, walnut, glass and blackened steel. An interior cedar trellis forms an intimate space in the walnut kitchen, while wholly connected to the lake views.

From the street, the home appears quiet and subtle. Once inside, the design opens to the lake with high ceilings and natural clerestory light from above. The powerful roof overhang on the lakeside acts as a spatial extension of the primary living areas, giving the entire indoor/outdoor living experience the feeling of being in a pavilion.

Photographer: Jason Keen