Design Insights: Van Dyken Mechanical

As a long-standing fixture in the community and profession, Van Dyken Mechanical underwent a renovation to unify their three companies [Van Dyken Mechanical, Grand Valley Automation, Mechanical Testing Services] and update their Grandville office to reflect the same polished service they provide their clients each day. The daily operations were analyzed to develop a more intuitive space plan that would allow each company to work within their department in a more efficient way. An emphasis was put on collaboration and communication, which is seen in open workstations, community tables, lounge spaces, and technology driven meeting rooms.

Having built their reputation on relationships, VDM wanted to enhance the client experience starting from the initial drive-in. A strong entry was the focal point of the renovated exterior, allowing clients to easily define their path to the reception and provide more of a presence from the main street. The exterior materials are a combination of more industrial finishes with lighter metals, dark gray, and grounding brick, while the warmer white oak and glass provide brightness to a previously dark interior. Black accents help ground the palette, modernize the exterior, and emphasis the strong horizontal lines of the building.

Rendering of Exterior
Completed Exterior
Completed Entrance

The exterior materials carry through to the reception, welcoming guests with a modern, warm, industrial aesthetic. Guest seating is integrated in a minimal coffee bar, providing a touch-down area for quick greetings or space to work while waiting for a meeting.

Front Entry Rendering
Completed Front Entry

Department divisions are made intuitive with clear paths of travel from the entry and common spaces are centrally located to allow for daily collaboration. A large break room at the core of the building is centered around an oversize island, promoting impromptu conversations between employees.

Employee Break Room
Conference Room

Employee satisfaction and productivity were at the forefront of all interior decisions, starting with the need for natural light in as many spaces as possible. New exterior windows are complemented with clerestory glass on the interior to allow glimpses of natural light from even the most central offices.

New Work Spaces
New Work Spaces

To see more of our commercial projects click HERE.