Woodland Meadow

 

 

Woodland Meadow was inspired by a desire to find the right balance between privacy and exposure. This once modest Mid-century ranch was modified to give greater literal and figurative access to the natural attributes unique to its site. The gently sloping terrain and private woodlands were used to direct this home's spatial priorities and living patterns. The home's response to the path of the sun was strongly considered as windows, skylights, and roof overhangs were strategically placed to maximize natural light and manage solar heat gain.

A highlight of the home is the new library addition. The room is oriented toward the outdoors with direct access to a covered, zen-inspired garden. The clean and bright interior palette highlights outward expansive views, and the deep roof canopy is used to protect the books from sunlight.

Beyond form, it was important for interior spaces to flow together seamlessly through consistent design integrity and detailing. Doorways were broadened to become large openings with hidden pocket doors that maintain openness to views and light. Finish details respond as grout lines in the floor tile continue uninterrupted throughout. Air supply, return grilles and light fixtures are custom and integrated into finish surfaces for a well-appointed look.